Studio Mathilde
© Studio Mathilde

Met Studio Mathilde wil Mathilde Vandenbussche eerst en vooral breitechnieken onderzoeken. Ze is sterk geïnteresseerd in het technische aspect van het breien en wil precies daarom graag nieuwe structuren onderzoeken met verschillende materialen, kleuren en patronen. Haar manier van breien lijkt erg op hoe ze zou tekenen: intuïtief, niet altijd met een doel maar wel met een paar ‘parameters’ om haar onderzoek te voeren. Dit betekent dat ze in het begin van een onderzoek zich niet echt focust op wat ze aan het breien is (een trui, een sjaal, sokken,…), maar liever het experiment de vrije loop laat gaan.

 

In tweede instantie wil Mathilde met de breistudio haar kennis over breien delen. Dit doet ze onder meer met de uitbouw van haar eigen staalbibliotheek, bestaande uit breisteken en structuren. Dit archief kan dienst doen voor samenwerkingen met andere makers (meubelmakers, modeontwerpers, vormgevers,…) die graag de techniek van het breien implementeren in hun werk. Daarnaast wil ze met Studio Mathilde ook cursussen en workshops organiseren in eigen beheer, zowel voor beginners als voor gevorderden. Tijdens deze workshops zal ook haar staalbibliotheek uiteraard van pas komen.

 

Een derde en laatste onderdeel van de studio is het ontwikkelen van een eigen collectie. Mathilde werkt hiervoor graag met restgarens, dit is voor haar een bewuste keuze in duurzaamheid, maar tegelijk laat ze zich op die manier in haar creativiteit ook leiden door wat ze vindt. Met haar eigen collectie wil ze kleine, unieke en gelimiteerde collecties aanbieden. 

 

Tekst: Handmade in Brugge