breimachine
© Ruth Decaesstecker

Studio Mathilde is een breistudio opgericht door Mathilde Vandenbussche. Mathilde is afgestudeerd als Master textielontwerpen aan het KASK in Gent en gespecialiseerd in de techniek breien. Het liefst werkt ze op vintage handbreimachines van het merk Brother of Passap. De wisselwerking tussen ambachtelijk – en industrieel werk is belangrijk. De twee verschillende manieren van creëren vullen elkaar aan. Zo probeert Mathilde een connectie te maken tussen haar eigen onderzoek en de industriële textielwereld.

 

In 2016 won ze de Prijs voor Vormgeving van de provincie West-Vlaanderen met een combinatie werken van haar afstudeerproject en een collectie gebreide matrassen stoffen gemaakt bij matrassenproducent Bekaert Deslee.

 

In 2019 won Mathilde de eerste Prijs Jonge Makers, uitgeschreven door Handmade In Brugge en Turbo. De prijs is een intensief begeleidingsprogramma op vlak van ambacht en ondernemen. Volg Mathilde haar blog in haar onderzoek naar het opstarten van Studio Mathilde.

 

Sinds 2020 werkt Mathilde halftijds in het TextielMuseum van Tilburg als breispecialist. Daar werkt ze op de industriële rondbreimachine en sokkenbreimachine en vergroot zo haar kennis van het industrieel breien.