Dag breier!

Momenteel worden er geen lessen gegeven omwille van verbouwingswerken in de studio. Wanneer de nieuwe lessen weer van start gaan, is niet bekend. Via mijn nieuwsbrief kom je als eerste te weten wanneer ik start met lesgeven en wanneer je je kunt inschrijven. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via de website onderaan de pagina. 

 

Liefs, 

Mathilde

Shruti Mehta
© Shruti Mehta

Lesaanbod

Studio Mathilde biedt breilessen op de breimachine aan, dit zowel op machines van het merk Brother en Passap. De lessen variëren van beginner workshops tot (ver) gevorderde lessen in een bepaalde technieken. De focus van de lessen ligt op het goed begrijpen van wat breien is en wat je ermee kunt.

 

Studio Mathilde wil het verschil maken door mensen technisch goede info te geven en dit door niet te focussen op het eindproduct maar te oefenen tot de basis goed zit. Studio Mathilde is ervan overtuigd dat, eens je jouw breimachine kent en beheerst, het experimenteren kan beginnen.

De Brother breimachine

Het grootste deel van de breilessen bij Studio Mathilde wordt gegeven op Brother breimachines. Dit omdat Brother machines het vaaks voor komen en tweedehands het beste te verkrijgen zijn. In de studio werken we op machines die mechanisch werken. 

 

Een Brother machine bestaat uit een enkelbed en dubbelbed. Deze kun je samen kopen of apart. Ook kun je een enkelbed apart gebruiken van het dubbelbed. Enkelbedden worden in de serie nummers aangegeven met de letters “KH” + een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe recenter de machine is. In de studio werken we op machines KH820, KH840, KH860 en KH890. Dit zijn allen mechanische machines. Machines met nummer KH910 en hoger zijn elektronisch. 

 

De dubbelbedaanvulling van een Brother machine wordt aangegeven met de letters “KR”+ nummer. In de studio werken we met dubbelbed KR830 en KR850. In tegenstelling tot het enkelbed is het dubbelbed van een Brother machine echt een ‘aanvulling’. Deze zijn altijd mechanisch en hebben vergeleken met het enkelbed weinig extra functies. 

 

De machines gebruikt in de studio, worden ‘fijnbreiers’ genoemd. Deze machines zijn het meest voorkomend en kunnen dun garen verwerken. Hou je eerder van een chunky look? Dan werk je best op een grofbreier, deze zijn te vinden onder de nummers KH230, KH260 en KH270.  

 

Wat te doen als je een volledige beginner bent en je nog geen machine thuis hebt? Studio Mathilde raadt aan te leren breien op een Brother machine. Deze zijn makkelijker te vinden tweedehands en hebben een relatief makkelijke leercurve. Zeker op enkelbed kun je na enkele uren les simpele stukken breien. 

 

Brother machine worden niet meer gemaakt, je moet dus op een tweedehands machine of een replica rekenen. Wil je toch liever een volledig nieuwe machine? Dan kijk je best naar het merk “Silverreed“, een Chinees merk dat nieuwe machines maakt, vergelijkbaar met Brother machines. Machines van het merk Empisal ( deze worden helaas ook niet meer gemaakt), zijn ook gelijkaardig aan Brother machines. Wil je leren breien op een Empisal of Silverreed breimachine? Dan kun je aansluiten bij een Brother breiles, aangezien er veel gelijkenissen zijn. 

workshop
© Studio Mathilde

Klik HIER om naar het overzicht te gaan van alle lessen op Brother breimachines

Mathilde heeft zelf ooit jaren geleden leren breien op een Passap breimachine. Vandaar de genegenheid naar dit type machine tijdens de lessen. Passap machines worden niet meer gemaakt en werden vooral in de jaren 70, 80 en 90 in België gebruikt. Dit Zwitsers merk van machines is super stevig en betrouwbaar, daarom dat je nu nog perfect op deze machines kunt (leren) breien. 

 

Het vinden van een (tweedehands) Passap machine is niet altijd even makkelijk. Ook het vinden van onderdelen is soms een uitdaging. Vandaar dat de Passap lessen bij Studio Mathilde niet veel terug komen in het lesprogramma. 

 

Een Passap machine bestaat uit 1 stuk, voor en achterbed zijn in de fabriek al aan elkaar vastgezet. Het is dus niet mogelijk de twee bedden los van elkaar te gebruiken. In dit opzicht lijkt een Passap machine veel meer op een industriële breimachine. Ook zijn voor en achterbed ‘gelijkaardig’ aan elkaar. Er zijn evenveel functies en technieken te selecteren voor en achter van je breisel, wat voor zeer veel leuke opties zorgt. 

 

Passap machines zijn zeer goed in het breien van dubbelbed breisels. Boordjes zijn vrijwel altijd perfect strak en structuren breien is ook echt heel boeiend op deze machine. Nadelig is dan weer het breisel van simpele enkelbed stukken ( tricot of jersey). Ook gaan de bedden zo goed als niet open, waardoor je niet of nauwelijks kunt zien wat je aan het breien bent. Iets wat op een Brother machine wel het geval is. Zeker voor totale beginners kan het soms frustrerend zijn niet te zien wat je aan het doen bent. 

 

In de studio wordt gewerkt op Passap duomatic 80 en Duomatic S, dit zijn machines die een ingebouwde kleurenwisselaar hebben. De machines hebben een typerende, donker groene kleur. 

Passaps met een roze kleur (ook wel Pinky’s genoemd) zijn ouder dan de Passap duomatic 80 en zijn nog degelijker dan de groene machines. Het nadeel aan deze machines is dat ze geen kleurenwissellaar hebben en je dus maar met 1 kleur kunt breien. Een goede starters machine, maar na een tijdje wil je al snel overschakelen naar een duomatic 80. 

De elektronische versies van de Passap hebben nummer E6000 en E8000. Beide zijn erg goede machines, maar hebben een zeer moeilijke leercurve. Het beste kun je leren breien op een duomatic 80 ( die overigens volledig mechanisch is) om dan na een tijdje je te wagen aan de E6000. 

De basis leren op een Passap is vrijwel hetzelfde als op een Brother, vrij toegankelijk en na een paar uur les, krijg je leuke, simpele breisels uit je machine. De meer geavanceerde technieken en structuren zijn iets lastiger te begrijpen op Passap. Echter, eens je de klik gemaakt hebt, gaat er een wereld voor je open waarvan je niet dacht dat het brei-technisch mogelijk was. 

 

Passap breimachine
© Studio Mathilde

Klik HIER om naar het overzicht te gaan van alle lessen op Passap breimachines

Privé les

Liever privé les? Dat kan! Stuur een berichtje naar info@studiomathilde.be voor informatie en een afspraak. Privélessen kunnen gepland worden op woensdag of vrijdag afhankelijk van de capaciteit en planning. Deze lessen zijn bedoeld voor mensen die verdieping zoeken in een bepaald onderwerp of tegen een specifiek probleem aanlopen. Totale beginners worden afgeraden een privéles te nemen aangezien je de basis technieken heel makkelijk kunt leren tijdens een groepsles. Privélessen kunnen op vraag 1 tot 3 uur duren. Een gemiddelde van 2 uur les is ideaal. De prijs voor 1 uur les is 60 euro. De lessen gaan enkel door op locatie in de studio te Antwerpen en zijn bedoeld voor 1 persoon. De volgende machines kunnen gebruikt worden tijdens de les, na afspraak en overleg; Passap Duomatic 80 of E6000 en Brother machines (alle mechanische machines in de series kh840, kh860, kh890). 

© Studio Mathilde